onsdag 25 mars 2015

Livet med sanden


I tusentals år har det funnits stora områden med flygsand på norra Öland. Sanden har flyttat sig och omformats varefter vindarna har blåst. Redan på järnåldern fick befolkningen gång på gång sina odlingar och byar övertäckta av sand och blev tvungna att flytta och börja om på nytt. Ett Nordens Pompeji, men övertäckt av sand istället för lava och aska, säger arkeologerna, när de finner bosättning efter bosättning insvept i tjocka sandlager.

Ett tråkigt och risigt bälte av balsampoppel skiljer stranden från havet

Under 1800-talet startade ett intensivt arbete med att plantera in växtlighet för att binda sanden. Tall var det vanligaste men man provade även med växter som inte är naturliga i vår flora som bergtall, vresros och balsampoppel. Effektiva sandbindare men med egen åsikt om var de ska växa och hur mycket de ska breda ut sig. Det har fått till följd att stränderna nu långsamt växer igen och snart återstår ingenting av de ursprungliga sanddynerna.


När en ursprunglig biotop utarmas försvinner också en mängd arter av växter, insekter och fåglar som hör hemma i den miljön. Genom EU-projektet Sand Life startar nu länsstyrelsen ett arbete med att återskapa bitar av den unika sanddynsmiljön och samtidigt skapa ett utomhusmuseum med guidningar och infoskyltar där allmänheten kan följa vad som händer.


Svårt att se kanske, men på flygfotona från 30-tal, 60-tal och 2011 kan man se hur de ljusa sandpartierna utmed kusten krymper i snabb takt. Intresserad? Sök på Sand Life Kalmar på nätet. Där finns mera info.



1 kommentar:

  1. Ett intressant kapitel du lagt in, som jag inte kände till.
    Kram Marie

    SvaraRadera