fredag 27 mars 2015

Kungen av trädgården


Min trädgård är en demokrati där alla har en röst, alltifrån maskrosor och kvickrot till talgoxar och skogsmöss och så vi två människor förstås. Men somliga anser att det vore bra med ett enmansvälde, som t ex den här gråsparvshanen som alltid sitter högst upp i clematisen med hela flocken under sig. Han skulle gärna bestämma över allt och alla.


En annan som aspirerar på titeln "Kung av trädgården" är fasantuppen, som går sin Eriksgata genom trädgården flera gånger dagligen under ljudliga trumpetstötar och med hela följet av tre damer efter sig.


Men i den här trädgården har vi kvinnlig tronföljd också och här kan jag presentera den verkliga "Drottningen av trädgården". Hon är en ganska bestämmande regent som tycker att det ska vara ordning och reda. Katter, rådjur och harar är inte tillåtna och fåglarna ska snällt flytta upp till högre nivåer när hon ska städa upp eventuella talgbollssmulor på marken. Betydligt godare än dietmat i påse från djurkliniken faktiskt!5 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg, Du skriver så bra när du ger djurens rätt att tala, kan man säga.
  Drottningen är ju för söt och "go". Där jag bodde förut i över 40 år var det också rangordning emellan fåglarna. Björktrastarna var verkligen otrevliga, de hade ihjäl
  både bofinkar och talgoxar.. De till och med gav sig på Änderna, till och med trutarna
  och fiskmåsarna flyttade på sig för dem. Eljest var de vackra men hade en äcklig näbb tyckte jag. Det kanske var för jag hade sett dem i farten.

  tack för ditt rara inlägg

  SvaraRadera
 2. Sådärja...trodde du skulle glömma Chessie när jag började läsa inlägget...men på sista kom hon med...ordningen är återställd!
  Här regnar det och det är nån slags dis i luften...inget kul alls...undrar om fläckorna kommit hos er på ön...tänkte ev dra ner nån dag framöver vid fint väder plåta fläckor...

  Ha en fin fredag och helg!

  SvaraRadera
 3. Kungen av trädgården - Fasanen - regerade på Stenstugu ett tag också. Så fort man visade sig ute satt den igång att skrocka och nåde katten om den kom i närheten. Det var en riktig despot den där kungen!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker vovve, eller Drottningen av trädgården.
  Hon är väl guld värd att ha i trädgården som passar på allt som rör sig, *fniss*
  Vi har en tupp 'Herrman', som tror att han är 'bossen' över trädgården, han jagade mig en dag, så jag fick springa in i huset.
  Då sa jag till honom på skarpen att om han inte passar sig blir det giljotinen för han del. Inga mer rättigheter med gårdsvandring här inte, hihi . . . .
  Det blir in- gärdat igen för den dummingen, hi hi . . .
  Vi har tiotal tranor utanför huset, på åkrarna och ängarna som dansar och tjuter varje dag, de är irriterade på kylan. Sen är det flera rådjur här oxå, rena djurparken.
  Men alla de sorters fåglar sjunger och är glada, särskilt när det regnar.
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
 5. Jag röstar för demokrati!!
  Men fasantuppen får ett extra plus....

  SvaraRadera