måndag 7 april 2014

Ölands sten


Stenkustens väg utmed Kalmar sund går ibland nästan rakt igenom stenbrotten.


Från alla håll ser man Blå Jungfrun mitt ute i sundet. Om några veckor blir det full fart där, när alla häxor landar där för att festa om ordentligt. Det finns mycket trolldom och magi runt den ön och stackars den som vågar ta med sig en sten därifrån. Det blir evig olycka! Många är det som i smyg i skydd av mörkret har rott ut dit och lämnat tillbaka stenar för att slippa allt elände som drabbat dem.


Stenen har betytt mycket för Ölands ekonomi och en såld stenplatta har räddat många från svält under de svåraste åren runt förra sekelskiftet.


Nu bildas det små sjöar i de gamla brotten....


...och jag med min svindlande höjdskräck smyger försiktigt nära kanten och tar en bild. Det är djupare än vad som framkommer på bilden.9 kommentarer:

 1. Här är en till som aldrig går fram till några kanter - och dessutom oroar mig när andra gör det. Fast samtidigt så gillar jag att se djupen från håll...väldigt långt håll! *fniss*

  SvaraRadera
 2. Vi är nog många som inte tycker om att gå nära kanten till ett stup - jag är en av dem.
  När vi var i Norge förra sommaren fick vi uppleva lite nivåskillnader och det var fascinerande, samtidigt som det var skräckfyllt.
  Här regnar det idag, men det gör inte något för det är så torrt i gräset.
  Ha en fin vecka och må så gott!

  SvaraRadera
 3. Huu! Så nära som du ändå gick för att ta din bild, det hade jag aldrig pallat med! Idag kan jag inte fatta, att jag för bara några år sedan pilade upp och ner längs min längsta stege när husmålningen pågick. Idag får jag svindel bara av att kliva upp på en köksstol :o/

  På Öland lär du knappast behöva spara äggskal för att ge dina trädgårdsraringar extra kalk, så mycket kalksten som den ön består av. Visst har vi kalkrik jord även här på Åland, även om berggrunden består av rapakivigranit, men vissa av mina plantor vill ändå gärna ha lite till.

  SvaraRadera
 4. Känner precis som du av höga höjder.. Svindel är bara förnamnet :)

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 5. Här på Gotland har vi också liknande områden, bl.a. Bungenäs där vi ofta promenerar. Vackert med det karga grå i kontrast till himmel och hav.
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Det var den här vägen, tror jag, som vi åkte förra året när jag var på kurs på norra Öland, men aldrig hittade in på från Byxelkrok när jag skulle visa min familj. Mycket vacker och intressant var den i alla fall.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 7. Det är något nästan magiskt med Öland och alla stenar. Vackra bilder med Blå Jungfrun i bakgrunden. Ha det fint!! Annelie

  SvaraRadera
 8. Trevligt att se Ölansbilder utan turister. Gillar verkligen både stenar och stenbrott, särskilt när naturen börjar läka såren med lite växtlighet här och där och det fylls upp med vatten.
  Får se om det blir nåt Blåkulla i år...ses vi eller?

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Vi besökte Albrunna stenbrott förra året, och där var det fint och iordningställt med promenadstigar!
  Kram Karin

  SvaraRadera