lördag 12 april 2014

Gagea lutea

Gagea lutea, primula veris. När pojkar är stygga ska de ha ris. En minnesramsa som jag lärde mig i skolan för att komma ihåg de latinska namnen på vårlök och gullviva. Låter nästan som om jag gick i skolan på 1800-talet men fullt så illa är det inte. Men den lilla ramsan dök upp i mitt huvud i går när jag gick runt på en löväng där trastarna spelade för full orkester och marken var täckt av vårlök, gullvivor på väg att spricka ut och alla sorters sippor. Blåsipporna kom snabbt upp när det var värmebölja men har sedan blommat ovanligt länge när temperaturen sjönk igen. Så vill jag alltid ha våren. Många, många veckor vill jag njuta och hinna se allt som händer.


6 kommentarer:

 1. Jaa, många, många veckor. Jag håller med dig!
  Ramsor är bra att ta till när man ska lära sig någonting som ska sitta kvar i minnet.
  Jag sjöng ofta mina geografiläxor högt, satte musik på städer och länder och faktum är att det sitter där än i denna dag. Det fåniga i sammanhanget är att flera av länderna har försvunnit eller gått samman med något annat land:). Men jag kan dem från den tiden det begav sig och det var inte heller artonhundratalet.
  En skön vårhelg önskar jag dig Kerstin!
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 2. Det är ju faktiskt nästan en perfekt vår, med sol, med regn, med kyliga nätter så att växtligheten - precis som du skriver - blommar länge. Ändå så väntar man på värmen!?
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 3. jättetrevligt att du kommer ihåg sådana ramsor.
  Tänk vad mycket vi lärt och kommer ihåg, tack vare vår skolgång. Vad kommer de att minnas nu, inte ett jota. Det är ju bsara att slå upp allt på google.
  konstigt.

  SvaraRadera
 4. Det är praktiskt med såna där ramsor och jag har några som sitter som berg i huvudet. Bland annat en massa tyska substantiv i maskulinum. Felet är bara att jag glömt varför vi fick lära oss dem. ;)

  Vårlök är det fullt av överallt här också, men några gullvivor har jag inte sett ännu. Men det kommer väl.

  Trevlig helg där på Öland!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Gagea lutea var nytt för mig. men Anemone hepatica och Anemone nemorosa glömmer jag aldrig.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera