torsdag 30 januari 2014

Läskedrycksträd

Våra träd i trädgården börjar likna Pippi Långstrumps läskedrycksträd. Överallt hänger det jordnötsbehållare, fågelhus fulla med frön, talgbollar, skål med margarin, hållare med äpplen med mera. Men vårt stora bekymmer var ändå rödhaken. Vi vill att den ska överleva även om det blir några tuffa veckor vädermässigt sett. Den går mest och plockar på marken och behöver mycket fett för att överleva. Vi river ost och krossar talgbollar men problemet är att skator och koltrastar mumsar i sig delikatesserna på nolltid. I går kom vi på det! Vi ställer cykelkorgen över! Yes, det funkade. Ilskna och besvikna koltrastar patrullerade runt och försökte förvandla sina halsar till giraffdito medan den lilla rödhaken och en och annan blåmes enkelt kilade ut och in mellan trådarna. Vi missunnar inte trastar och andra storätare sin mat, men de får hålla sig till det som serveras för övrigt i trädgården. Nästa inköp blir nog en stor trädgårdskorg i stålnät så vi kan utöka konceptet.


11 kommentarer:

 1. fint! tack för tipset margareta

  SvaraRadera
 2. Danke für den Tipp.
  Ich .....nein das Rotkehlchen hat bei uns das gleiche Problem.
  Ich werde es ausprobieren.

  Tack för tipset.
  Jag nej ..... det rödhaken har samma problem med oss.
  Jag kommer att prova det.

  SvaraRadera
 3. Har också en rödhake här.
  Bra ide!

  SvaraRadera
 4. Så bra du löste problemet. Klart att den fina rödhaken måste få ha maten ifred.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Hos oss är det likadant, kajorna och skatorna river ner talgbollarna från fågelbordet och jagar bort småfåglarna.
  Kram

  SvaraRadera
 6. när man tänker på det, vilket jobb Ni har,, Ni fågelälskare. Ja alla vi älskar ju fåglarna, men de är som människorna jag vill ha, jag vill ha mera.
  En stor eloge till fin patent lösning. Alla kommentanterna tackade ju för uppslaget, så roligt
  vilket gensvar Du fick.

  SvaraRadera
 7. Så fint ni ordnar för fåglarna! Bra tips.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 8. Hej Kerstin.
  Jag undrar var ni köpt äpplehållarna. Ni verkar ha två olika modeller. Är de köpta på norra Öland?

  SvaraRadera
 9. Smart idé, den lilla stackarn måste ju också få sitt!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 10. Ja, det är synd om fåglarna nu.....och inte bara om dom. ALLA djur har det svårt, t.o.m. Santos!
  Han är ju ganska liten och här hos oss har det för en gångs skull blåst något hemskt så vi har stora vallar överallt som han nästan drunknar i. Han vill inte gå ut alls och ännu mindre sitta i en driva och göra ifrån sig! *fniss*
  Har kollat på mina kartor och kommit fram till att vägen ligger närmare Böda, eller.....!?

  SvaraRadera
 11. Här hos mig hänger det som bekant talgbollssfärer i mitt avlidna lärkträd, men några småfåglar har jag inte sett till på flera veckor nu. Talgbollarna har inte minskat många gram i omfång sedan de nyaste hängdes upp. Inte ens kajorna, som vanligtvis förpestar tillvaron i kvarteret, har varit och försökt komma åt käket.

  Jag undrar om det är något fel på bollarna, trots att de kommer från en sån där stor hink och inhandlades i höstas? Med den rådande, bistra vinterkylan tycker jag det borde krylla av fåglar runt maten.Och det är inte sfärerna det hänger på, för de var tidigare välbesökta och pippisarna flockades. Skumt!

  Ha ett fint veckoslut i förhoppningsvis något avtagande vind!

  SvaraRadera