onsdag 4 december 2013

Svampexpert sökes


I går gick jag min vanliga runda på norra udden. Ett gäng sidensvansar flaxade runt lite rastlöst och djupt inne bland enbuskarna hoppade mesar och kungsfåglar omkring i skydd för vinden.


Vid den slingrande kostigen utmed strandängarna växer tre stycken underliga svampar. Jag har passerat dem många gånger men nu beslöt jag att titta närmare på dem.

I min svampbok hittade jag ingenting som riktigt stämmer in. Skålsvamp? Röksvamp? De är utspruckna och torra nu förstås, cirka 10-12 cm i radie, rejäla doningar alltså. De arter i min bok som någorlunda kan stämma in, växer ihop med granar och här finns inte en gran inom synhåll. Kalkrik, betad ängsmark stämmer bättre beträffande växtplats. Någon som vet?


6 kommentarer:

 1. Hej, hej! Dina förslag var bra - det är bara att slå ihop dem! Det är en skålröksvamp (Calvatia utriformis) och det latinska namnet fick jag kolla upp, såklart. Jag är ingen svampexpert, långt därifrån, men har drn utmärkta "Svampar. En fälthandbok" av Ryman och Holmåsen och där finns 1500 svampar att välja emellan. Hälsningar från ett norra Upplan som inatt första snön.

  SvaraRadera
 2. Förlåt, kommenterade från ipaden och den hänger sig när jag vill gå tillbaka och rätta orden...

  SvaraRadera
 3. röksvamp växer oxå hos mej på grusplan - konstig - mw

  SvaraRadera
 4. Forumet på svampguiden.com är suveränt om man behöver hjälp att examinera svampar.

  SvaraRadera
 5. Hej
  in deutsch heißt der Pilz: Hasen-Stäubling und er wächst gerne auf Kalk-Magerrasen, also gerne in Öland und auch in der Eifel.
  Das wird leider wieder falsch übersetzt ;-(
  (vilket återigen är felöversatt)
  Kram Marlise

  SvaraRadera
 6. Vi har samma stora röksvamp här.
  Här växer den i den betade sjömarken ner mot havet.
  Har även varit rikligt med Stolt fjällskivling och Champinjon....saknar dock Kantarell och "Trattisar" här på Öland, dom plockade vi mycket av innan vi flyttade hit.

  SvaraRadera