tisdag 10 maj 2016

Året var 536

 
År 536 skymdes solen av ett gigantiskt askmoln från ett vulkanutbrott. Mörkret och kylan regerade över stora delar av världen. Skördar slog fel, husdjuren dog, svält och pest minskade folkmängden till hälften av den ursprungliga.
 
 
Ja, ni såg kanske Vetenskapens värld i går kväll. Inslaget om fimbulvintern var till stor del inspelat inom det område där jag bor. Rosendal och Skäftekärr är några av de ursprungliga byarna och många fler finns det rester av i skogen härom kring.
 
 
Ragnarök, världens undergång, trodde befolkningen då och det var inte så konstigt. Det var under långa perioder så mörkt att solen inte syntes.
 
 
Byar övergavs och de som överlevde flyttade i hopp om att undkomma detta okända hot. Se programmet i repris eller på SVTplay om ni har möjlighet.
 
 

3 kommentarer:

 1. Vetenskapens värld missade vi...får titta på den textade reprisen om det passar in i schemat...tror inte de textar på play?
  Idag måste jag ta mig ut...frugan jobbar eftermiddag denna vecka...
  Ja, mycket bilder blir det...annat var det när man köpte en 36-rulle förr... men jag rensar hårt nu för tiden men det blir ändå en hel del över...nä, nu ska jag se om jag kan fippla till ett inlägg eller två för dagen...om det funkar (?)...sen ut i det fina vädret som sagt!

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Vet Du vad, jag tycker vi är på gång igen, med både det ena och andra, när det gäller
  vår natur. Jag brukar kolla på repriserna på det programmet. Jag är lite av en tv-nörd, det tycker jag själv. Följer också Attenbourgh 90 år, tänk vilka intressanta filmer vi haft med honom. Barnen satt med min make och mig för det gillade det då. Men inte nu längre, våra intressen har skiftat, så är det bara.
  det var då, nu är det inte lika spännande tydligen.

  SvaraRadera
 3. Det var ett intressant reportage om Rosendal. Får göra ett nytt besök där igen och kolla.
  Kram

  SvaraRadera