måndag 3 december 2012

Dammbekymmer

Inget vatten rinner och is och snö lägger sig snabbt

Dammpumpen måste lagas av iskalla fingrar

Under tiden letar törstiga fåglar

Skynda dig, vi behöver vatten NU!

Så, äntligen börjar det rinna igen

Bekymmer med dammar läser vi om i tidningarna då och då. Jättestora dammanläggningar som hotar att brista och dränka både folk och fä. Det här dammbekymret var i mindre skala men lika besvärligt för de drabbade. Dammpumpen gick sönder och trots att det bara var -2 grader så bildades snabbt en tjock ishinna över hela vattenytan. Det tog något dygn att rätta till felet och under tiden samlades förvånade fåglar runt både damm och vattenfall. Var är vårt vatten? Törstiga efter dieten på frön och jordnötter, letade de överallt. Några hoppade till och med in i cementröret där vattnet vanligen porlar friskt, men även där var det snustorrt. Under den igenfrusna ytan började fiskarna känna sig lätt illamående av de sumpgaser som bildas på bottnen och som inte kunde vädras bort. Men..så var pumpen lagad och en kanna varmt vatten smälte snabbt bort lagom mycket is, så att den kunde kopplas ihop med alla rör och sänkas ner i vattnet. Efter en knapp minut pumpades åter vattnet ut i vattenfallet, isen runt omkring försvann, fiskarna fick syrerikt vatten igen och fåglarna ömsom drack och ömsom blötte magen i sitt alldeles egna spa.

3 kommentarer:

 1. Min gubbe har alltså rätt! Det är en massa bestyr med att ha en riktig fiskdamm!!
  Jag har under många år försökt tjata mig till en, men nu - efter alla läckageproblem förra hösten - så har jag gett upp. Det blir varken damm eller pool, jag får nöja mig med det lilla "fågelbadet" i gräs- och bamburabatten.Ibland får man vara glad trots att man inte får exakt det man vill..... :-) :-) :-)

  SvaraRadera
 2. Så är det faktiskt, fåglarna vill oxå dricka på vintern - inget vi vuxna tänker på - men så är det.

  margareta

  SvaraRadera
 3. Sickena bortskämda fåglar det finns på Öland. Här uppe i den höga Nord får dom minsann klara sig utan vatten i flera månader, november och till april skulle jag gissa. Då börjar det väl tina och bildas lite vattenpölar här och där. Vete sjutton vad dom släcker sin törst med. Snö, kanske?

  SvaraRadera