söndag 14 oktober 2012

Mera vatten
Jag fortsätter på samma tema som igår. På morgonen läste jag en artikel i Vår Fågelvärld om läget i Östersjön. Ejder, alfågel med flera minskar drastiskt och det troliga är att det finns flera bakomliggande orsaker till det. Konstaterat är dock att blåmusslan, som är flera fåglars huvudföda, inte längre innehåller lika mycket näring och också väger mindre. Fåglarna stoppar i sig sin vanliga mängd musslor men drabbas ändå, i sin tur, av näringsbrist. Det är så otroligt vackert vid havet men vad döljer sig under ytan?

5 kommentarer:

 1. Underbara vackra bilder - men så hemskt trist att tänka på att det håller på att förstöras!

  SvaraRadera
 2. Fosfor som gör havsbotten syrefri. Där har vi jordbruket som den storre boven. Övergödning är ordet.
  Sedan har vi all plast som fritidsbåtarna kastar ovh tömning av toa.

  margareta

  SvaraRadera
 3. Hej Kerstin!
  Ja, det är lätt att glömma tänka i dessa banor när man ser dina fina bilder. MEN det är ju detta som är så viktigt att vi just börjar tänka i dessa banor. Vad håller "vi" på med egentligen, tänk så oerhört knäppa vi människor kan vara.
  Ja, nu får jag sluta innan det osar svavel. Ha en underbar söndagskväll!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 4. Ja det är ju sorgligt..så sorgligt..men du dina bilder är makalöst fina..oj oj oj..

  Aha så du har ett liiiitet valnötsträd..himmel så spännande..lyckliga du :)

  SvaraRadera
 5. Usch ja, att tänka på hur det antagligen ser ut på havsbottnarna precis överallt gör en matt. Jag såg för ett bra tag sedan ett naturprogram på tv som handlade om allt plast (och annat som flyter) som snurrar omkring på t.ex. Atlanten. Havsströmmarna gör att allt detta bråte - och det är MYCKET - till slut ansamlas i enorma fält ute till havs, där bl.a. solen långsamt bryter ner plasten. Den fälls därmed ut i vattnet, och vad som därefter händer är inte kul.

  Och plasthavet är tyvärr ett litet problem jämfört med allsköns kemikalier som utan att ha passerat fast form hamnat, och fortfarande hamnar, rätt ut i sjön. Mänskligheten är sannerligen den här planetens gissel.

  SvaraRadera