tisdag 23 november 2010

På strandenOmgivet av lågtryck är havet lite upprört idag och vågorna rullar in med kraft och skummet bildar vackra spetsmönster på den släta sandbottnen. Vi är alldeles ensamma på den två mil långa stranden men kvarglömda sugrör , kapsyler, plastmuggar och annat vittnar om sommarens soliga dagar, då det är trängsel här. En söndersliten flytväst har slängts upp på land av vågorna. Har den bara blåst i sjön från någon båt eller har den omslutit någon som kämpat för sitt liv och till sist förlorat sin kamp. Det får vi aldrig svar på. Överallt ligger små plastpartiklar av olika slag. Det vanligaste är den lilla vita klämman som håller ihop bullpåsar och annat. Det utgör en livsfara för olika sorters sjöfågel. I USA har man hittat döda albatrosser och andra arter som vid obduktion visat sig ha magsäcken proppad av plastpartiklar som de plockat i sig och sedan svultit ihjäl. Ännu ett hot mot fåglarnas existens!

4 kommentarer:

 1. Likadant brukar det vara här på stränderna.
  Här har vi snö o kallt o storm!
  Tag väl hand om dig!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja, oj, så mycket skräp som brukar sköljas upp på land när höststormar gör sig påminda och visst går det en och annan tanke varför det lämnas kvar så mycket skräp och flytvästen kan man ju verkligen undra över .

  Stora flockar Sidensvansar, de försvann rätt fort härifrån eftersom mattillgången var dålig förmodligen.

  Kroppkakor, vilka råvaror är dom gjorda på och på vilket sätt? Här hos mig finns inte dom!

  Trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 3. Man blir så förstämd, när man ser hur vi förstör vår jord. Såg också programmet om all plast som alla havsdjur får i sig.Plasten mals ju med tiden till små, små partiklar.
  Och tänk allt vatten som säljs på flaska!
  Befogat där dricksvattnet är förorenat, men annars inte....
  Här tjuter stormen utanför fönstret, och det är gott att sitta inne i värmen!
  Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Älskar som du stranden! Borde vara så att vi vårdade den av oss själva! Tyvärr får man plocka diverse skräp i naturen. Men å andra sidan om ala gjorde det tog bort något så mycket renare det skulle kunna bli p så sätt. Dessutom skulle nog alla reagera oftare då saker inte hamnar där de ska.

  Att kolla på vågornas mönster i vattnet och i sanden facinerande!

  Ha en go dag, det ska jag! Kram Ingela

  SvaraRadera