fredag 31 mars 2017

Matgäster

 
Just nu är det en mängd utav de tidigaste flyttfåglarna på väg norrut och de flesta stannar till här ett tag för mat- och vilopaus. Man kan nästan snubbla över rödhakarna....
 
 
...och vid fågelmatningen är det ett fullständigt myller av bofinkar, bergfinkar, grönsiskor med flera.
 
 
Det är inte bara jag som är fågelintresserad. En del grannar visar också ett visst intresse för de små bevingade liven, men tycker att det är bäst att sticka när jag kommer ut.
 
 

torsdag 30 mars 2017

Så gick hela den dagen

 
Tänk vad en dag går fort! I går var det ett 3-timmarsmöte på Skäftekärr med företrädare för ägarna, Sveaskog.
 
 
Intressant att byta åsikter och erfarenheter ibland och visa vad vi håller på med.
 
 
Till och med fåren vid järnåldersgården var intresserade av mötet!
På min smala och krokiga väg hem hamnade jag bakom en liten traktor med ett gigantiskt jordlass. Det var bara att ta det lugnt och njuta av den vackra skogen runtomkring.
 
 
Väl hemma tog det några timmar att laga till denna goda köttfärsgratin. Å andra sidan har jag mat i frysen nu för ytterligare tre middagar. Enkelt var det: Fräs köttfärs med lök, vitlök och tomatpure. Krydda efter smak och rör i en burk creme fraiche. Skiva tunt potatis och rotselleri. Varva alltihop i en form, häll över grädde och överst ett lager riven ost. 200 grader till rotfrukterna är mjuka.
 
 

onsdag 29 mars 2017

Guldvatten och pelargoner

 
Jag var på ett pelargonmöte i går. Pelargon-Pålsson från Färjestaden berättade och visade bilder från sin samling. En liten ullig, gullig stickling med väldoft i de mjuka bladen köpte jag med mig hem. Mycket skratt blev det när hon frågade vad vi gödslar med. Det kom många förslag men guldvatten var det ingen som vågade nämna trots att det är det bästa av allt. Gratis och återvinning! Det kan inte bli bättre, menade Gunilla Pålson och jag kan bara hålla med. Vi använder det under vår-sommar. Vad det är? Jo, en del urin och 9-10 delar vatten!
 
 
Tänk att det redan är tulpantid, inte bara inne i vaserna utan även ute i trädgården. Den här lilla sötnosen hittade jag i går.
 
 
Bland de snart utblommade krokusarna lyser påskliljeknopparna gula. Nu ska vi visst få lite regn också. Det blir finemang!
 
 

tisdag 28 mars 2017

Åh, vilken dag!

 
Vilken vacker dag det blev i går. Nästan lite sommarkänsla. I dag blir det lite svalare och det är bra. Våren ska inte vara över på några få veckor.
 
 
I skogsgläntan fladdrade citronfjärilar omkring och landade ibland på de gröna murgrönebladen.
 
 
Till och med den gamla fjolårsvassen blev vacker i vårsolen. Själv känner man kanske lite tvärtom. Den starka solen är avslöjande både för smutsiga fönsterrutor, dammiga möbler och vinterblek hy.
 
 

måndag 27 mars 2017

Från min utsiktspunkt

 
Jag har en favoritplats i trädgården, en bit från dammen. I går var det så varmt, att jag kunde sitta där en stund med kameran beredd och bara iaktta vad som händer runt omkring. Humlan i krokusen syns bäst om du klickar på bilden.
 
 
Högt uppe svävade ormvråk och glada och så kom "vårt" tranpar flygande.
 
 
På lite lägre höjd var det också full fart. Mat och vatten serveras här och på söndagseftermiddagen kom det en lång rad av besökare.
 
 

söndag 26 mars 2017

Vid Dödevi sjöängar

 
Dödevi sjöängar  -  en så vacker plats! En liten klunga sjöbodar, några upplagda båtar och så....
 
 
...himmel, hav och betade strandängar så långt ögat når. Det känns att just den här platsen har använts länge, länge för traktens sjöfarare och fiskare.
 
 
 
En textrad dyker envist upp i mitt huvud, "oändlig nåd". Ja, det är en oändlig nåd att få uppleva sådana här stunder, vad man än tror på här i livet.
 
 
 
Visst ja, nu kom det en annan text upp i huvudet: Sommartider hej hej! Ni har väl inte glömt att ställa om klockorna?
 
 
 
 

lördag 25 mars 2017

....och snart är det påsk

 
Ojojoj, snart är det påsk! Dags att ta in några kvistar från trädgården. Forsythia och prydnadskörsbär. De slår nog ut alldeles lagom till påskveckan.
 
 
Utomhus sköter fåglarna om förberedelserna själva. Talgoxarna lyser vackert på buskarnas grenar och gulsparvarna blir bara gulare och gulare.
 
 
I dag ska jag ut och leta efter sädesärlor! Kanske, kanske kan jag hitta den första idag. Trevlig våffeldag på er!
 
 

fredag 24 mars 2017

I trädgården

 
Nu är det dags att börja de dagliga spaningsturerna i trädgården för att se vad som händer där dag för dag.
 
 
I går var jag inte ensam på min spaning. Jag hade hjälp ovan ifrån. Havsörnen följde intresserad mina förehavanden.
 
 
Långt inne bland några buskar bredde ett hav av vita krokus ut sig. Häftigt!
 
 
Fiskarna var uppe och solade sig lite. Kanske de som väckte örnens intresse? Jag får vara beredd med kameran. En havsörn som fiskar i min damm vore inte så dumt.
 
 

torsdag 23 mars 2017

Vad kan det hända för roligt i dag då?

 
Jaha, vad ska då denna underbara marsdag föra med sig?
 
 
Jag hoppas förstås på några trevliga fågelmöten när jag snart ska ge mig ut. Några återseenden kanske eller i bästa fall någon helt ny. Det skulle sitta fint!
 
 
Men visst ja...fiskaffären öppnar för säsongen i dag! Då händer det minst en bra sak idag då!
 
 

onsdag 22 mars 2017

Här för att stanna nu??

 
Nu är det nog vår trots kalla vindar och ett och annat litet bakslag. Vintergästerna drar norrut, här är det sångsvanar på väg.
 
 
Paddorna i dammen, som tagit det lugnt långt nere i djupet, är nu pigga igen...
 

 
...och det blir allt blåare på skogsstigarna. Nu kan snart tiden stanna upp lite och gå långsammare några månader framåt.
 
 
 


 



tisdag 21 mars 2017

Vackert och fascinerande

 
Jag kunde inte låta bli att ta en bild! Vilka härliga färger! En av Ölands fiskare hade lagt sina nät på bryggan, precis framför de lavbeklädda stenarna.
 
 
Det blir lite murgröna i dag igen. Fascinerande med de tjocka murgrönelianerna, som är avsågade tillsammans med trädet. Det är lite annorlunda mot murgrönan i krukan på fönsterbänken.
 
 
Jag var på ett så trevligt föredrag med Pav Johnsson i går kväll. Glöm inte titta på TV1 i kväll!
 
 

måndag 20 mars 2017

Vårdagjämning

 
De senaste dagarna har jag inte behövt tända lampan i badrummet på morgonen. Och dessutom får jag dra för gardinerna för altandörren när jag ska se 18-nyheterna på TV. Vårtecken!
 
 
Stararna komponerar en glad vårmelodi på trådarna, mest i dur.
 
 
I solnedgången bildar ejderflockarna mörka ränder på vattnet. Oj, vilken tid vi har framför oss!
 
 

söndag 19 mars 2017

I vår gröna skog

 
Vår öländska murgröna förskönar och förgrönar skogen året om. Tänk att se en vit björkstam med en grön krona i januari. Magiskt!
 
 
Murgrönan tar näring med en egen rot i marken, men får i unga år stöd av trädets stam. Så småningom ändras förhållandet och det gamla trädet får stöd av starka murgrönelianer att hålla sig uppe ännu en tid.
 
 
Och vi kan bara njuta av det vackra!
 
 

lördag 18 mars 2017

Det kan alltid vara värre!

 
Ganska snabbt upphörde regnet i går och jag kunde hänga ut mina lakan på tork. Och vi har egentligen en fantastisk tid just nu. Man ska inte klaga!
 
 
Bilderna i dag är tagna dagens datum år 2010.
 
 
Som sagt, det kunde vara mycket värre! Trevlig lördag!
 
 

fredag 17 mars 2017

Så gick det med den planeringen

 
Gubben ska bort på annat i dag och jag tänkte passa på att tvätta lakan och hänga ut dem. När jag vaknade i morse var det regnstänk på fönsterrutorna. Så gick det med den planeringen. Mina favoritblommor har ändå slagit ut, de förtjusande små våririsarna.
 
 
I går var jag ute och klippte lite bland clematisen när jag plötsligt kände en välbekant doft, förknippad med vår. Mycket riktigt, invid väggen stack det upp en mängd med kejsarkronor. Till och med bladen har den karaktäristiska doften.
 
 
En och annan fisk tittar upp ur dammens djup, nyvakna efter sin vinterdvala. Också ett vårtecken!
 
 

torsdag 16 mars 2017

Se hur härligt vårsol ler

 
Nu är det spännande att ta en runda i trädgården. Överallt sticker det upp små överraskningar. Inte kommer jag ihåg var jag har petat ner lökar under ruskiga höstdagar. Det har blivit på de ställen som jag har lyckats få ner spaden i den steniga marken.
 
 
Både luften och ängarna är fyllda av kacklande gäss och långt borta skriker tranorna.
 
 
Kom får du se, sa gubben i morse, stararna håller på och inspekterar holkarna. Nu håller vi tummarna för att våra holkar håller måttet.