söndag 31 juli 2016

Sensommar eller tidig höst?

 
Med en rysning ser jag att min ullungrönn börjar skifta färg på sina blad. Redan höst! Eller beror det på torkan kanske. Det är ju fortfarande juli månad.
 
 
Sparvarna kollar in bären. Inte riktigt klara att äta ännu.
 
 
Mogna är däremot tomaterna i växthuset. Lagom många varje dag för vårt behov. I natt vaknade jag av att ett gäng gäss kacklande flög över huset på väg söderut. Vemodigt!
 
 

lördag 30 juli 2016

Andhämtning

 
Så var det slut på öppethållandet vid hembygdsgården. Dags att räkna, summera och utvärdera. 50 fler besökare än förra året. Bra! Nu är det dags för lite andhämtning framför den blommande hibiscusbusken.
 
 
Silverstreckad pärlemorfjäril. Bara namnet kan man suga på länge. Så vackert!
 
 
Trädgården är full av oerfarna unga fåglar som ska lära sig att stå på egna ben. Dem kan man betrakta länge och se hur de lär sig genom försök och misstag. Hoppas att ni alla andra också får en riktigt skön helg!
 
 
 
 

fredag 29 juli 2016

Ett kliv in i tidsmaskinen

 
Jag tog ett kliv till järnåldern, Ölands storhetstid, i går. På långt håll skymtade jag hövding Skafte och hans familj framför det stora huset med vasstak.
 
 
Inne på järnåldersgården hittade jag barnens lek- och sova middagstält. Mysigt därinne i skuggan!
 
 
Disk fanns det även för 1500 år sedan.
 
 
Här tillverkas det vackra och användbara rep. Järnåldersdagarna på Skäftekärr pågår till och med fredag. Passa på och gör ett besök.
 
 

torsdag 28 juli 2016

Inte vad turisterna önskar sig men....

 
...nu är varje regndroppe som manna från himlen! Det är snart bara buxbomsbusken som orkar hålla sig grön. Ni ser den så kallade gräsmattan bakom den.
 
 
Nu faller det ett stilla regn. Ännu så länge inte ens en mm på mätaren men vi håller tummarna för att det ska fortsätta några timmar till.
 
 
Jaha, vad har hackspetten med regnet att göra? Inte ett dugg men jag tyckte att det blev en fin bild!
 
 

onsdag 27 juli 2016

Det börjar närma sig final

 
Nu återstår bara tre dagar av vårt sommaröppethållande vid hembygdsgården.
 
 
Här, i skuggan under det gamla plommonträdet, kan vi sitta de stunder då det är tomt på besökare.
 
 
Välkomna in genom grinden mitt för församlingshemmet.
 
 
Utanför staketet på vår "motorväg", 136:an  är det en otrolig trafik hela tiden.
 
 
Här är ingången till den gamla källarstugan från 1600-talet. Kom gärna och besök oss om du är i närheten, handla lite och stöd vår hembygdsförening som kämpar med att hålla sex kvarnar i socknen i gott skick plus en del gamla hus. Varje krona vi får in är värdefull!

tisdag 26 juli 2016

Möten

 
Jag har deltagit i många möten under mitt liv. Ofta i trista lokaler och med mycket byråkrati. I går kväll hade vi det årliga mötet i vår vägförening och det är något helt annat. I år träffades vi vid ett av de vackra gamla torp, som finns här i byn.
 
 
Jag hittade vackra detaljer överallt.
 
 
Det är de öppna fönstrens nätter under värmeböljan och då det dessutom är så gott som myggfritt, fungerar det väldigt bra.
 
 
Det här såg frestande ut efter en lång och innehållsrik dag, men jag fick skärpa till mig och sitta med vid bordet.
 
 
Mötet avslutades med grillning och först när solen stod lågt cyklade alla hemåt efter en trevlig kväll. Utom jag som vägrade gå en lång promenad i värmen. Bil är bra att ha!
 
 

måndag 25 juli 2016

Livet runt omkring

 
Att ta sig tid att upptäcka. Det gör vi alltför sällan men sådana här dagar, när temperaturen närmar sig +30 sjunker jag ner i en stol i skuggan och bara sitter stilla. Efter en liten stund börjar livet i trädgården att utkristallisera sig.
 
 
I buddlejabusken trängs fjärilar, humlor och blomflugor. Runt dammen är det trollsländor och törstiga fåglar och backtimjan på min torräng lockar skalbaggar, humlor och andra bevingade insekter.
 
 
Det går att ana en viss rangordning och respekt för varandra och uppmärksamhet är A och O, annars kan det gå illa. Just som jag skulle ta en bild på en trollslända, dök en törnsångare blixtsnabbt ut från en buske och knep sländan.
 
 

söndag 24 juli 2016

Utflykt

 
Vi hade ett ärende till södra Öland igår. Vårt vackra världsarv "Södra Ölands odlingslandskap" levde verkligen upp till sitt namn.
 
 
Färdigskördade åkrar och åkrar på väg att skördas fanns det överallt.
 
 
Dessutom är det verkligen stockrosornas tid nu och stockrosor fanns det i tusental, både i och utanför trädgårdarna.
 
 
Så läckert med all denna blomsterprakt!
 
 

lördag 23 juli 2016

Bröd och blad

 
Vid hembygdsgården sålde vi förstås slut på de härliga limporna i går också. Bakade av proffsig bagare och gräddade i stenugn med anor från 1600-talet. En chans till för limpsugna nästa fredag!
 
 
Hemma igen tassade jag runt och beundrade trädgårdens alla vackra blad. Här samsas funkia och alunrot.
 
 
Det sirliga prydnadsgräset söker sig upp mot planket (inte högtryckstvättat i år pga vattenbristen) och se där, ett diskret möte med en ros, som tittar in från andra sidan.
 
 
Vi har samlat regnvatten i alla kärl som finns och kaprifolen uppskattar närheten till vattnet.
 
 
Men titta, ur kompostjorden växer det fram gigantiska blad! Pumpa, gurka eller melon? Kanske får jag veta så småningom.
 
 

fredag 22 juli 2016

Första parkett på naturens teater

 
Våra gäster ville se solnedgången, så vi körde utmed havet upp till Byxelkrok.  Där var det folk överallt, ute i samma ärende som vi.
 
 
Stränderna var fullkomligt överhopade av turister med eller utan solstol och vinglas. För många kanske en upplevelse de aldrig glömmer.
 
 
Det här kan jag ändå betrakta som onödig miljöförstöring. En vattenscoter som far fram med dunder och brak och sprider ut ett moln av avgaser.
 
 
Så sjönk solen ner bakom Smålandsskogen och föreställningen var över för den här gången.
 
 

torsdag 21 juli 2016

Se på den röken, den ringlar och har sig....

 
Efter en varm eftermiddag vid hembygdsgården med bland annat Ingela Larssons vackra keramik, kom jag hem  och möttes av denna syn.
 
 
Ett rökmoln syntes över trädgårdsmuren och när jag följde det hamnade jag vid grillen, fylld med bitar av lammnacke.
 
 
Inne i köket hade bror och svägerska fixat och donat och allt var nästan klart.
 
 
Bara lite dukning återstod och sedan kunde vi äta: Grillad lammnacke, ugnsstekta rotfrukter, en härlig kall sås med vitlök och parmesan och så glass och jordgubbar förstås! Högsta mysfaktorn!
 
 

onsdag 20 juli 2016

I Sjögrens lada

 
I helgen som gick kom vi äntligen iväg till Ölands fotoklubbs utställning i Sjögrens lada. I sista minuten förstås eftersom det var utställningens sista dag.
 
 
Den vackra miljön lyfter verkligen allt som ställs ut i den.
 
 
Klubbens medlemmar representerades av ett personligt urval av bilder för var och en. Hög kvalitet överlag men som vanligt får man sina favoriter.
 
 
Jag gillar naturliga bilder utan för mycket Photo Shop och jag hittade en del riktigt fina och fick dessutom lite inspiration på köpet.
 
 

tisdag 19 juli 2016

I blåbärsskogen

 
Tittar man runt bland ormbunkar och högt blåbärsris, sticker det upp huvuden överallt. Här är det dottern som plockar på!
 
 
En som inte plockar men äter desto mer är lilla vovven. Hon gillar verkligen när det är bärplockningsdags.
 
 
Snälla husse, kan jag inte få lite ur din hink?
 
 
Det är ett riktigt bra bärår även denna säsong, så det kommer att bli fler utflykter till blåbärsskogen.