onsdag 31 juli 2013

Djungelns lag råder





I mitt växthus börjar det bli trångt. Djungelgurkan,som jag odlar för första gången,breder ut sig och tränger sig in bland tomater och physalis. När som helst slänger den ut en arm och svingar sig upp i vinrankan uppe i taket. Små, vackert mönstrade djungelgurkor hänger överallt. Jag har knaprat i mig direkt från slingorna men man kan också lägga in dem som gurka eller koka dem i sockerlag till efterrätter. Nu ska jag iväg till sommarens sista (och kanske roligaste) föredrag i hamnen. Mer om det i morgon.


tisdag 30 juli 2013

Ett bedrägligt lugn

Den vackra vägen som leder till järnåldern

Moderiktigt klädd järnålderskvinna

Här kan man trä sig ett eget halsband


Eldvakten i stora huset passar på att laga sin sko

Bågskytte, en livsnödvändig kunskap under järnåldern

I Skäftekärrs järnåldersby var det järnåldersdagar i veckan som gick. Under fyra dagar lever en grupp historieintresserade personer på järnåldersvis och håller samtidigt öppet för besökare. Trots att det var sommarens värmerekord under en av dagarna besöktes byn av nästan 1000 personer, som ville uppleva stämningen och ta del av historien. I dag råder ett avkopplande lugn över livet i byn men så var det sällan på 500-talet. Hotet från Bornholmarna och andra fientligt inställda grupper av utsocknes, hängde hela tiden över människorna här och en ständig vakthållning var nödvändig.


söndag 28 juli 2013

De é mycke nu!

Vi har haft en del gäster några dagar

Då blir det ju gärna lite extra disk och annat stök

Så idag vilar vi ut

Skämt åsido, gäster har vi haft men inte fler än vad som är trevligt och de har varit så hjälpsamma både med disk och matlagning. Däremot har vi haft den stora, årliga loppisen i Böda hamn, vilket känns i rygg och ben dagen efter. Tidigare i veckan var det järnåldersdagarna vid Skäftekärr och morgonföredraget i hamnen. Nu återstår några få punkter av sommarens åtaganden och sedan är vi "lediga", åtminstone tror vi det just nu! 

torsdag 25 juli 2013

Torka, blåst och fågelungar

Räddade från torkdöden

Tecken på annalkande höst?

Flugsnapparbaby

Rödstjärtens unge har landat på utespisen

Nu får jag leta efter de gröna stråna i gräsmattan och till och med ogräset går på sparlåga. Vattenkannorna börjar skrapa mot bottnen i vattentunnorna och det känns som om jag går omkring på en intensivvårdsavdelning och delar ut livgivande dropp när jag försöker fördela dropparna rättvist bland de behövande. Rönnbären hänger i tunga klasar och får man tro den gamla bondepraktikan så bådar det om en kall, hemsk vinter. Trädgården är full av oerfarna, nyfikna fågelungar som bråkar med varandra, tuschar mot fönsterrutor, ropar på mamma och övar flygförmågan och precis som i trafikflyget, är start och landning det svåraste. I dag anländer nya gäster och vi har några intensiva dagar framför oss. Kanske blir lite si och så med blogginläggen.

onsdag 24 juli 2013

Ölands kvarnar





Kvarnen. Ett naturligt inslag i landskapsbilden på Öland. Turisterna stannar och tar bilder på de vackra kvarnhusen med de stora vingarna som gör sig så bra mot den blå himlen. Men hur många tänker på hur mycket arbete och stora kostnader det innebär att hålla alla dessa kvarnar i godtagbart skick? Det är ett ständigt bekymmer för hembygdsföreningar och kvarnföreningar. I går var jag och tog bilder på Mellbödakvarnen där ett gäng arbetsvilliga lade om det dåliga taket. Högt, högt upp i det blå pågick arbetet och det såg livsfarligt ut trots hjälpen med en skylift. Vad kunde inte hända förr när rangliga stegar var enda möjligheten när man skulle klättra många meter upp till kvarnens topp.

tisdag 23 juli 2013

Byxelkrok

Robban Brobergs "Båtlåt" passar bra in här. Ligga tätt tillsammans och kela med varann lyder väl texten på ett ungefär

Mysiga bodar med olika innehåll

Det är fascinerande med myllret av master



När vi har gäster innebär det också en del guideturer till alla våra sevärdheter. I går besökte vi Byxelkrok, där det verkligen är liv och rörelse så här års. Det tidvis ganska hårda vindarna de senaste dagarna har kanske också medfört att en del stannar i den trygga hamnen lite längre tid. Vi åt goda flundror på Marinan, besökte några av bodarna i hamnen och betraktade båtlivet från vår stadiga grund på på land. Roligt! En del är så försiktiga och andra seglar rakt in i hamnbassängen.

måndag 22 juli 2013

Caroline Möller vid Haget

Man kan knappast föreställa sig ett mysigare ställe att fika eller äta på

än Haget strax söder om Byxelkrok

Alldeles vid stranden av Kalmar sund ligger denna keramikverkstad och servering som drivs av Caroline Möller med familj

Caroline är etablerad keramiker med utställningar både inom och utom Sverige

Det är så trivsamt att ströva omkring i den vackra miljön och lyssna till vågornas brus och se Blå Jungfrun glimta i fjärran, känna lugnet och njuta av doften av rosor och solvarma tallar.

Högt upp för trädstammarna svingar sig murgrönan

och den stilrena keramiken smälter naturligt ihop med vildrosor och pelargoner.



söndag 21 juli 2013

Öppen trädgård







I går tog vi med oss våra gäster och åkte på trädgårdsbesök. Det var öppen trädgård några mil härifrån och jag visste från tidigare besök att det är väl värt resan dit. Nu blommade rosor och clematis, dagliljor och andra perenner och till och med fårhuset och ladan hade väggarna täckta av frodiga klätterrosor. Trädgården är indelad i många olika rum och det finns både lusthus och damm med en liten bäck med stenbro över. Att skapa en oas på det i sig så vackra Öland är en bedrift. Det är inte lätt att överträffa naturen här.

lördag 20 juli 2013

Det lilla i det stora





I hela Sverige lär det finnas ungefär 25000 olika insektsarter. Av dem kan man återfinna hela 75 procent av arterna här i det lilla landskapet Öland. Med andra ord är det spännande att titta på lite närmare håll bland buskar och örter ute i naturen. Bland sällsyntheterna finns rosenvingad gräshoppa, läderbagge och ekoxe och häromdagen fick jag se bilder på den sällsynta och fridlysta apollofjärilen, som hade landat i en trädgård. Ibland när jag hittar något för mig okänt kryp, tar jag bilder och skickar till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och oftast ganska snabbt, får jag svar därifrån. Den vackra bevingade varelsen på dagens bilder är en allmän bastardsvärmare (tror jag).

fredag 19 juli 2013

Varma dagar vid havet




Varmt, torrt och brunbränt. Jag slokar i kapp med blommorna i rabatten i värmen och följer varje liten uppkommen molntapp med stort intresse. Ska den kunna utvecklas till ett regnmoln? Utmed stränderna är det folk överallt. Att titta efter flyttande vadare är helt lönlöst just nu. De rastar inte på stenhällar som är fulla av folk, hundar, solstolar,badringar, grillar osv osv. Men visst, jag unnar alla den här soliga, somriga men korta tiden. Om några veckor är det nästan tomt igen häruppe och allt återgår till det vanliga.

torsdag 18 juli 2013

Oväntat möte


Det var en så vacker sommarkväll. Jag gick en sväng vid Grankullaviken och njöt av lugnet och stillheten.


Men oj då! Ursäkta, sa jag, stör jag mitt i jakten?


På katters vis försökte han verka oberörd, reste sig makligt och slickade lite på tassen medan han begrundade situationen.


Han kisade mot mig, den okända som störde hans kvällsrutiner och bestämde sig snabbt.


Du kan få klia mig lite,sa han. Vi pratade en stund med varandra innan vi fortsatte åt varsitt håll.