torsdag 12 september 2013

På besök i ett gammalt hus

Välkommen in genom de gamla dubbeldörrarna

Lager efter lager av gamla tapeter hittades vid renoveringen

Lite nutida keramik passar bra in

I köket glänser koppar och välsmord järnspis

I vår by finns det hus av alla åldrar, från riktigt gamla till spritt språngande nya. Ett av de gamla husen, som vi besökte härom kvällen, är flyttat till sin nuvarande plats någon gång på 1800-talet. Många av de äldre husen här är flyttade åtminstone en gång. Kanske specifikt just för nordligaste Öland, jag vet inte. I Sörmland där jag är uppvuxen var det inte alls vanligt. Just det här åldriga huset är renoverat och anpassat till dagens behov, allt utfört med varsam hand och med hänsyn till den gamla historien och atmosfären.

3 kommentarer:

 1. Vilken tur att det finns dom som kan och har förmåga att ta hand om dessa gamla hus! Tänk om väggar kunde tala..... Så spännande.

  SvaraRadera
 2. Här på Gotland flyttades många hus när skiftet gick. Stenstugu, Åkes hem, byggdes på 1850-talet en bra bit ifrån där det ligger idag. Men vilket år det flyttades vet jag inte.

  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Kul att någon tar hand om dom gamla husen och inte överrenoverar! Fast själv skulle jag inte vilja bo i ett, även om jag tycker det är fantastiskt att dom finns kvar!!
  Såg faktiskt "skrovet" till ett gammalt hus härom dagen som hade flyttats och sen har dom börjat bygga till det. Måste ha blivit väldans dyrt att göra så tycker man!?

  SvaraRadera