tisdag 30 november 2010

Nya grannar







I går morse såg vi plötsligt att vi hade fått nya grannar. En hel familj med hästar har invaderat trädgården tvärs över vägen. De ser väldigt trevliga ut och vi har nog mycket gemensamt för en av damerna ser ut att ha exakt samma problem med sitt hår som jag har, det vill säga tunt, spretigt och risigt. Väderproblemen fortsätter. Nu har vi en hård isskorpa över all knagglig snö, vägverket slutar att sanda och salta en mil söder ut och vägarna är som isgator, ibland dolda under drivsnö. I går kväll blev makens repetition med kören inställd på grund av väglaget. När jag tittade ut genom fönstret i morse såg jag harspår runt till fågelmatningen och diverse buskar. Jag är så glad att jag pulsade runt i snön i går och satte nät runt mitt silverpäronträd. Men det stundar nog bättre tider! När Anders braskar så slaskar julen. En grön jul! Hurra! Ja,ja, jag vet att det är fint med en vit jul. Det är bara jag som redan oroar mig för den nästan femtio mil långa bilfärden till dotter med familj.

måndag 29 november 2010

Och så var det måndag igen







En hel vecka ligger framför oss och det blåsiga och snöiga vädret ser ut att bestå. Nu börjar jag längta efter en sparkstötting igen men de isiga vägarna gör att vi drar oss för att åka tio mil eller mer för att inhandla en. När jag letade förra vintern var de slutsålda överallt. Jag såg att jag hade tagit en bild på morgonhimlen för exakt en vecka sedan. Jag tog en i dag också och det är en viss skillnad på utsikten. Samtidigt hittade jag en liten fjäril som räddat sig in i huset, kanske lockad av de blommande orkidéerna på fönsterbrädan. Vi har tre minusgrader men de hårda nordostliga vindarna gör att kyleffekten blir en helt annan. Så nu ska jag plocka ner alla vinterns varma kläder från vinden.

söndag 28 november 2010

Ett händelserikt dygn




Efter en natt med yrande snö och starka vindar och avbrott i elleveransen, har vi nu fått strömmen tillbaka. Tur att vi har möjligheter till att både elda och laga mat ändå! Det blev kaffe från vedspisen på morgonkvisten. I går var det en stor dag. Då var årets upplaga av Öländsk Bygd färdig och den presenterades vid sedvanligt press- och författarmöte i en av våra hembygdsgårdar. Det är 61:a årgången utan uppehåll och boken trycks i 1800 exemplar och var i år på 128 sidor. Den innehåller en unik blandning av faktaartiklar och skönlitteratur, allt skrivet av folk i bygden eller med anknytning till Nordöland. Jag är med i redaktionen och det är ett jätteroligt arbete. Lördagen avslutades med julbord i Byxelkrok. Det var Röda Korset som bjöd alla som arbetat ideellt under året. Trevligt, även om det var med hjärtat i halsgropen som vi körde till och från på de vindslipade isgatorna där snön låg som fluffiga maränger lång ut över halva vägbanan.

lördag 27 november 2010

Mata fåglar







Jag hör väldigt ofta folk som säger att "nej, vi kan inte mata fåglarna för vi är inte här hela vintern." Det är en riktigt svårutrotad myt att om man börjar mata måste man fortsätta utan avbrott för annars svälter de små stackarna ihjäl. Fåglarna äter så länge det finns mat och tar den slut letar de på andra håll. Så enkelt är det! Vintertid drar fåglarna omkring och stannar till där de hittar mat. Det är alltså inte alltid samma talgoxar du har utanför ditt fönster genom hela vintern. Det har man konstaterat genom att följa ringmärkta fåglar. Så även om du bara är en vecka vid ditt fritidshus kan du mata de små glädjespridarna. Det kan rädda dem igenom några iskalla nätter och förbättra deras förutsättningar för att överleva vintern.

fredag 26 november 2010

Vatten, vatten bara vanligt vatten







Det sägs att vatten är vårt ursprungliga element och snart är vi där igen! Hela Öland är mer eller mindre täckt av vatten. Nu har det kommit en decimeter snö också och smälter den så blir det ännu värre. Nästan alla Ölandsbor har problem med vattenfyllda källare och infarter. Tur att vi bara har ett litet källarutrymme under ett hörn av huset utan vare sig lågt liggande elledningar eller avloppsbrunnar eftersom vi också har fått påhälsning av vattenmassorna. Där förvarar vi några vinflaskor och dessutom mina fuchsior, men de gillar lite fuktig luft på vintern och tar ingen skada. Ibland sätter vi igång pumpen och då blir det en flod ut över gräsmattan. I går tog jag in en liten ros (sommarens sista?) och i dag ska adventsstakarna dammas av. Skön mysfredag till er alla!

torsdag 25 november 2010

Reportage från gubbdagis








Vädret fortsätter att visa sig från sin sämsta sida. I dag är vi lovade en medelvind på femton sekundmeter och snöbyar. Maken ska strax ut och hjälpa grannbonden att sätta ut snöpinnar vid vägkanterna. Bättre sent än aldrig! Jag tittade lite efter vad jag gjorde för ett år sedan. Då var jag uppe i gryningen och skrev reportage till tidningen från vårt gubbdagis Böda Skogsjärnväg. Den nya ångpannan skulle anlända från England till ångloket Mormor och spänningen var stor. Den kom och den passade (någorlunda). Målet var att Mormor skulle tas i trafik under sommaren då hon också fyllde 100 år, men hon blev inte riktigt klar. Ni vet själva hur det är när man börjar renovera. Det ena ger det andra och man hittar fler och fler saker som måste göras. Men nästa sommar är här fortare än man tror och då kommer hon att tuffa fram på den 4,5 km långa banan uppe i Trollskogen.

onsdag 24 november 2010

Vädret




Nu har vädergudarna tagit befälet över oss svaga människor igen. I går kväll hade vi vindbyar på upp till 33 sekundmeter och Ölandsbron, denna symbol för vägen till sol och bad för alla semesterfirare, var avstängd fram till midnatt. Tur att vår kära granfru hann in till Kalmar med bussen i går eftermiddag. Hon ska på undersökning på lasarettet i dag och maken skjutsade henne till busshållplatsen i går. Nu på morgonen har vi ett tunt snötäcke och alla fågelmatningsattiraljer ligger nerblåsta på backen. Som tur är står växthusen kvar och ser oskadda ut. Maken håller just på att sätta igång pumpen för att tömma vår lilla källare (bara under ett hörn av huset) som vattenfyllts efter allt regnande. Hörde just på radion att räddningstjänsten uppmanar alla i Kalmar län att ta eget ansvar och skaffa sig pumpar istället för att gång på gång larma brandkåren så fort det regnar med översvämningar som följd. Det blir en innedag i dag. Hunden har redan fått sin motion efter en vild kattjakt på morgonen. Grannens svarta katt låter sig inte skrämmas. Vi börjar tro att både hund och katt tycker att det är ett roligt avbrott i vardagen med ett race då och då.

tisdag 23 november 2010

På stranden











Omgivet av lågtryck är havet lite upprört idag och vågorna rullar in med kraft och skummet bildar vackra spetsmönster på den släta sandbottnen. Vi är alldeles ensamma på den två mil långa stranden men kvarglömda sugrör , kapsyler, plastmuggar och annat vittnar om sommarens soliga dagar, då det är trängsel här. En söndersliten flytväst har slängts upp på land av vågorna. Har den bara blåst i sjön från någon båt eller har den omslutit någon som kämpat för sitt liv och till sist förlorat sin kamp. Det får vi aldrig svar på. Överallt ligger små plastpartiklar av olika slag. Det vanligaste är den lilla vita klämman som håller ihop bullpåsar och annat. Det utgör en livsfara för olika sorters sjöfågel. I USA har man hittat döda albatrosser och andra arter som vid obduktion visat sig ha magsäcken proppad av plastpartiklar som de plockat i sig och sedan svultit ihjäl. Ännu ett hot mot fåglarnas existens!

måndag 22 november 2010

Gråaste grått














En flock våta, gråa kråkor flyger genom den gråa luften och landar på de gråsvarta, avlövade grenarna i toppen av ett träd. Det kunde knappast bli mera grått och färglöst än den mörka novembersöndag vi hade i går. Jag längtar till nästa helg när vi kan tända adventsljus och stjärnor och alla trädgårdar smyckas med ljusslingor. Då känns det lite som om den gråaste tiden är passerad. Som tur var hittade jag också en färgglad sidensvans i ett träd med röda bär och de små tusenskönorna som blommar nästan året runt på strandängarna.

söndag 21 november 2010

Kroppkakefest

Dessa festliga bullar kan ätas med lingonsylt och/eller grädde
Gerties urläckra rulltårtor med hallon, björnbär och grädde

Alla lotterna ramlade ut på golvet


Och så var det allsång!



Så blev det då dags för Hembygdsföreningens årsavslutning med de obligatoriska kroppkakorna. De gamla erfarna ölänningarna berättade om olika kalas som de varit med om och rekordet i att äta kroppkakor. Själv får jag med nöd och näppe i mig två, men någon hade en yngling i släkten som ätit arton stycken! Numera innehåller de någon blandning med fläsk och kryddpeppar men när det var fattiga tider kunde det vara vad som helst inuti. Många berättar om fiskfyllning eller till och med ål som var en överflödsvara i början av förra seklet. Förutom kroppkakor fick vi en god rulltårta till kaffet, sång- och musikunderhållning och visning av gamla fotografier som digitaliserats för att hålla ett tag till. Och naturligtvis fick vi alla sjunga både Kroppkakesången och Ölandssången. Se det var ett riktigt kalas!

lördag 20 november 2010

Fler kor än människor

Den vanligast förekommande nordöländskan
Siv - en sällsynt infödd nordöländska

Mest sällsynt av allt - nordöländska barn!


Norra Öland är Sveriges sydligast belägna glesbygd. Den nordligaste socknen på ön bebos av ungefär 600 vuxna personer enligt senaste röstlängden. Barnen är lätträknade vilket medförde att skolan stängdes förra året. Många av de här 600 är så skröpliga att de sällan eller aldrig lämnar sitt hus och i kyrkan under Allhelgonhelgen meddelades att 21 personer avlidit under året. Prästens slutord till de som besökte gudstjänsten var: "Fortsätt leva!!" I dag läste jag i tidningen att det fins dubbelt så mycket kor som människor på Öland. Så nu förstår ni varför jag så ofta visar bilder på kor och så sällan på människor. I kväll blir det kroppkakefest i Hembygdsföreningens regi, så i morgon kanske jag kan visa några bilder med människor (eller kroppkakor).